Mi az a generálkivitelezés?

Maga a szó jelentése, hogy „generálkivitelezés”, „építőipari generálkivitelezés” ismeretlen lehet, de ha azt említjük, hogy főkivitelező, máris ismerős a csengése.

Az ingatlan tulajdonosa vagy a megbízó a generálkivitelezővel köt szerződést, vagyis őt béreli fel az ingatlan felújítására vagy megépítésére. Ha a megbízó egy fővállalkozót keres fel az építéssel, akkor a fővállalkozó bíz meg alvállalkozókat a munka elvégzésére. A generálkivitelező ezzel ellentétben, maga végez minden munkafolyamatot, legyen az a hőszigetelés, vakolás, festés vagy bármilyen másik szakmunka.

Vagyis az építőipari generálkivitelezés, az építtető álmai alapján készülő családi háznak, épületrésznek, ingatlannak a teljes körű elvégzése, a tervezéstől a kulcs átadásáig.

tendler baut logo left
generálkivitelezés

Az építőipari generálkivitelező feladata

A generálkivitelező feladata, hogy a családi ház vagy más ingatlan tervezésével vagy felújításával járó nehézségeket, stresszt, a sok telefonálgatást levegye a megbízó válláról, így a megbízó csak a generálkivitelezővel tartja a kapcsolatot. Ezeken kívül a generálkivitelező vállalja az építkezésnél felmerülő problémák megoldását, ami megkönnyebbülést jelenthet a megbízónak. Továbbá szintén a generálkivitelező feladatai közé tartozik, hogy a munkafolyamatokat megtervezze, hogy minden munkafolyamatra meglegyen a saját szakembere, valamint, hogy minden építőanyagot beszerezze a megfelelő minőségi követelmények betartásával. A generálkivitelező feladatai közé tartozik még, hogy az építéshez szükséges engedélyeket megigényelje, biztosítsa az ingatlant és az ideiglenes közműveket a helyszínen, felmérje az építési helyszínt, biztosítsa a mérnöki tevékenységeket és megfelelően eltávolítsa vagy újrahasznosítsa a keletkezett építési hulladékokat.

tendler baut logo

Miért éri meg a generálkivitelezés?

Ha egy építkezésnél vagy felújításnál a generálkivitelezést választjuk és garanciális problémát észlelnénk a családi ház, ingatlan vagy épületrész átvételekor, nem kell keresgélnünk a felelőst, ugyanis a generálkivitelező vállalja a felelősséget azért, hogy a megálmodott kulcsra kész vagy felújítandó ház tükrözze a tervben leírtakat, vagyis ő felel a felmerülendő hibákért is.

Családi ház generáltervezése

Egy komplett, minőségi családi ház tervezése és kivitelezése összetett feladat, ami jól megválasztott és hatékonyan együttműködő szakembereket igényel.

A családi ház generálkivitelezésénél fontos szempontok, hogy

  • az alapanyagok jó minőségűek legyenek;
  • az ingatlan fenntartása alacsony költségvetésű, vagyis energiahatékony legyen, ugyanakkor a benne lakók számára egészséges klímát és életteret biztosítson;
  • külső és belső megjelenésében esztétikát, minőséget és precizitást sugalljon.

Családi ház generálkivitelezésének menete

Családi ház tervezés során fontos, hogy pontosan megszabjuk a beruházás ütemezését, a tervezés fázisait és annak határidőit.

Egy családi ház tervezése általában a telekválasztással kezdődik. Ezután a megbízó elképzeléseinek megfelelően a generálkivitelező összeállít egy tervezési programot, ami tartalmazza a szükséges térkapcsolatokat, a tervezett szobaszámot, a helyiségek típusát, a helyiségek méretét, valamint a ház stílusbeli elképzeléseit. A tervezési program meghatározása után, a vázlattervek elkészítése a következő. A szerződés szerint készülhet több különböző koncepcióterv, melyből a megbízó ki tudja választani a neki leginkább megfelelőt. Ennek az a célja, hogy a megbízó láthassa, az épület elhelyezkedését a telken belül, az alaprajzi elrendezést, a térkapcsolatokat, 3d modelleket, skicceket és szabadkézi vázlatokat, rövid műszaki leírásokat. Miután a megbízó kiválasztotta a vázlattervet, a generálkivitelező az illetékes építési hatóságokkal és szakhatóságokkal leegyezteti a terveket, valamint kapcsolatot tart és együttműködik velük, valamint elkészül a tervezési szerződés is, amely tartalmazza a határidőket, adatszolgáltatási kötelezettségeket, tervezési díjakat és mindkét fél jogait. Mindezek után a megbízó megkapja az ajánlati tervet, ami azt a célt szolgálja, hogy ki tudja választani a legmegfelelőbb kivitelezőt. Ez a terv nem annyira kidolgozott, mint a kiviteli terv.

Miért fontos a kiviteli terv?

A kiviteli terv megoldásokat és konkrét anyagokat ad meg, technológiai utasításokkal együtt, amivel gördülékeny lesz a szerkezeti részletek kialakítása.

Ha nem rendelkezünk kiviteli tervvel, akkor a vízvezeték szerelő, villanyszerelő nem tud milyen tervet követni, így ő maga dönthet arról, hogy az ingatlanban, hogyan építse ki a nyomvonalakat, valamint bármilyen probléma esetén a megbízó sem tud mire hivatkozni.

Családi ház generálkivitelezés

Miért válasszon minket a generálvitelezéshez?

A Tendler Baut Zrt. több éves szakmai tapasztalattal a háta mögött, rövid határidővel – és annak betartásával – vállalja a projekt elvégzését, legyen szó akár családi ház generálkivitelezéséről, ingatlanának bővítéséről, felújításáról vagy épületbontásról.

Célunk, hogy teljes mértékben levegyük a terhet a megbízó válláról. A megbízástól kezdve intézünk mindent a tervezéstől, az anyagbeszerzéstől, a kulcs átadásáig, valamint nem csak tervezésben és kivitelezésben számíthat vállalatunkra, hanem bárminemű házfelújítási munkálatokat is elvállalunk, legyen szó nyílászárók felújításáról, fűtési rendszer megújításáról, szigetelésről, burkolásról, festésről.

Ha nem csak egy esztétikus, de funkcionálisan használható, modern, gazdaságosan üzemeltethető, energiatakarékos otthont szeretne, hívjon minket!

Generálkivitelezés Galéria

ceruza

Lépjen velünk kapcsolatba!