Amikor renoválás, lakásfelújítást zajlik, akkor a legtöbb ingatlantulajnak nem maga a projekt és a velejáró kényelmetlenségek a legnehezebb részei , hanem az, hogy hogyan találjanak egy szakmailag felkészült, precíz és megbízható kivitelezőt, aki végrehajtja a megrendelő igényeinek megfelelően a folyamatokat, úgy ahogyan az szükséges. Telített a piac és egyre több szakmailag felkészületlen résztvevő az iparágban, akik ígérgetnek minden szépet és jót, de néhány esetben ezek csak ígéretek maradnak, ezért kell nagyon megfontoltan és okosan dönteni arról, hogy milyen kivitelezővel szeretnénk álmaink otthonát megépíttetni vagy akár kisebb felújítási munkákra szerződni. Erre a bizalmi problémára hoztunk egy pár tippet, jó tanácsot cikkünkben.

Tervezzünk előre

Könnyebben tudja megtalálni az Önnek megfelelő megbízható kivitelezőt, ha pontosan tudja, hogy milyen projekteket szeretne végrehajtatni, milyen építőanyagokat szeretne használni a megvalósításhoz, ha van konkrét és pontos elképzelése, akkor ez gyorsítja a tárgyalásokat és a folyamatokat mindkét félnek. Például, ha csak annyit tudunk, hogy szeretnénk felújítani a konyhát, az jelenthet nagyon sok mindent: falak kibontása, padlókat kicserélni, konyhabútorokat kiszerelni és újakat behelyezni vagy átszerelni a különböző vezetékeket. Sokat gondolkozni és tervezni, mielőtt elkezdenénk jó és megbízható kivitelezőt keresni és tárgyalni velük.

Engedélyek

Nagyon fontos, hogy mielőtt elkezdenénk a munkálatokat, utána kell járnunk, hogy szükséges-e az adott tervekhez bármilyen építészeti engedély, előzetes hozzájárulás akár a hatóságoktól vagy a háztól és, ha igen akkor milyenek. A kutatás és az engedélyek beszerzése, általában teljes terjedelmében a megrendelő feladata és kötelezettsége. Viszont, ha megtaláltuk a számunkra tökéletes, megbízható kivitelezőt akkor, neki kötelessége ezeket a dokumentációkat megvizsgálni és, hogy hivatalosan mennyire igazolhatóak. Ha bármilyen hibát talál vagy rendellenességet, akkor értesítenie kell az ügyfelet azonnal.

Ellenőrizzünk és nézzük a referenciákat

Szakembert lehet választani egy kis online keresés után is vagy ismerősök által, ajánlások alapján, az utóbbinál plusz előny, hogy megnézhetjük a már elvégzett projektjeit, munkáit és még talán a megrendelővel is tudunk diskurálni számos dologról. Például, hogy milyen volt együtt dolgozni a vállalkozóval, mennyire voltak alkalmazkodók, milyen gördülékenyen haladtak a folyamatok és még ezernyi dolgot. A fővállalkozóknak és a legtöbb alvállalkozónak is engedélyt kell kapni a szakvégzettségükhöz, de érdemes utána nézni a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara honlapján itt. Az MKIK weboldalán megtalálhatunk mintaszerződéseket, és különböző magyarázatokat, kisokost arról, hogy a szerződéseket milyen feltételek szerint és hogyan érdemes megkötni a kiszemelt és megbízható kivitelezőnkkel.

Nézze meg a weboldalunkon a Google értékeléseket, képi és videós referenciákat, a közösségi oldalaikon milyen véleményeket írtak az előző megrendelőik, de mindezek ellenére nagyon fontos a személyes megtekintés, ebben az iparágban főleg. Érdemes ajánlásokat kérni olyan szolgáltatásoktól, mint: HomeAdvisor.com, Google, Yelp stb.

Megbizhato kivitelezo

Tárgyaljunk számunkra több megbízhatónak igazolt kivitelezővel is

Fontos eldönteni, hogy generálkivitelezőt bízzunk meg, aki hatalmas terhet vesz le a vállunkról és a megrendelő ellenőrzésével koordinálja a szakcsoportokat, folyamatokat, elkészítek a tervezési programot, vázlatterveket és vállalja a garanciális problémák megoldását is. Viszont, ha fő vállalkozóval szeretnénk együtt dolgozni, akiknek alvállalkozók dolgoznak, akkor kicsit nagyobb felelősség, idő és energia ráfordítással kell számolnunk, kompenzálva a körülbelül 10%-al olcsóbb ajánlatokkal. „Interjúztassunk” legalább három kivitelezőt, tegyünk fel nekik nagyon sok irányított és előre megfontolt kérdést és mindegyik potenciális jelölttől kérjünk írásos ajánlatot. Amikor összehasonlítjuk azokat, győződjünk meg róla, hogy mindegyik ugyanolyan feltételeket, ugyanazokat az anyagokat és feladatokat tartalmazza, ne féljünk tárgyalni.

Ütemezzük az anyagiakat

A szerződésben szerepeljen fizetési ütemezés, konkrét mérföldkövekkel, állomásokkal. A legtöbb tapasztalt és megbízható kivitelező, vállalkozó egy kisebb részletet kér előre, mint előleg, majd a szerződésben meghatározott mérföldkövek elérésekor további kifizetések illetik, az utolsó 10 százalékot pedig csak a végső ellenőrzések elvégzése és az összes kivitelezési szempont végrehajtása után kell kifizetni. Legyen óvatos azokkal a vállalkozókkal, akik nagy előleget kérnek előre, kivéve, ha közös egyeztetés után, a munka megkezdése előtt jelentős mennyiségű és drága anyagot kell vásárolnia a vállalkozónak.

Főleg ezekre szempontokra érdemes odafigyelni és átgondolni, ahhoz, hogy egy megbízható kivitelezővel tudjunk elkezdeni dolgozni az ingatlan projektjeinken.