A ház ivó-, és szennyvízellátása, a fűtés, a hűtés, a melegvíz-készítés, a szellőztetés – ezeknek a feladatoknak az ellátása mind-mind a gépészet feladatkörébe tartozik. (Napjainkban egyre „divatosabb” határesetnek tekinthetők a napelemek, melyek ugyan a villamos hálózathoz kapcsolódnak, mégis szokás ezeket a gépészethez sorolni.

Épületgépészek

A gépészmérnökök, tervezők feladata egyre bonyolultabb, hiszen az épületek mind gépészeti, mind építészeti szempontból egyre igényesebbek, ami természetesen maga után vonja a magasabb műszaki színvonal alkalmazását is.

Nem csak a fűtés-és hűtés rendszerének kidolgozása, tervezése, kivitelezése a feladat, hanem a korszerű klimatizálás megoldása is.

Előtérbe kerül egyre inkább az a gondolkodásmód, miszerint az épületgépészeti tervek a Föld még meglévő energiakészletének optimális és egyben energiatakarékosabb felhasználásával valósuljanak meg, ezzel párhuzamosan csökkentve a káros anyagok kibocsátási lehetőségeit.

épületgépész

A szakma

Az épületgépészet feladata megoldani az épület komfortérzetét a használók kényelme érdekében. Ki kell alakítani az ivóvizet, szennyvíz-vezetést, a hőmérséklet-szabályozást és persze a levegőt.

Ha egy mondattal szeretnénk bemutatni, mi az épületgépészet, akkor azt mondanánk nagy vonalakban, hogy az épületen belüli csőhálózatokkal és ezek szerelvényeivel és a hozzájuk rendelt készülékekkel foglalkozik.

Napjainkban

Az utóbbi években a gépészet jelentősége jelentősen megnőtt a házépítésben, házfelújításban. Egyre több, és egyre többféle feladatot bízunk gépészeti berendezésekre – de sokszor megfeledkezünk arról, hogy ezeknek a gépészeti berendezéseknek jelentős helyigénye is van!

Ma már a gépészeti berendezések sokkal komolyabb költségrészt képviselnek egy ház építési költségei között, mint akár néhány évvel korábban! Ha valaki nem tervez ezekkel a költségekkel, akkor éppen az építkezés vége felé szembesül azzal, hogy éppen erre a területre nem maradt elég pénz.

Ilyenkor nem marad más választás, mint a kispórolás, a kompromisszumok kötése.

Ez azért nagy baj, mert a gépészetre érdemes úgy tekinteni, hogy ezzel „tesszük fel a koronát” a szerkezetre. A szerkezetbe beépített sok-sok apróság, finomság sok esetben a gépészet révén kel életre – már ha erre módot adunk. Hiába építünk be drága pénzen remek szerkezeti megoldásokat, ha ezek nem tudnak hasznosulni a gépészet kompromisszumai miatt.

A jó épületgépészet egyenlő a költséghatékonysággal

A minőségi kivitelezés ma már elengedhetetlen, legyen szó családi házról vagy társasházról. A különféle épületgépészeti megoldások ma már az érintett ház élhetőségét nagyban befolyásolják. A korszerűsítés során az épületek elnyerik megfelelő komfortszintjüket és biztosítják az ottlakóknak a minőségi vízellátást és a megfelelő hőmérsékletet.

Otthonunk komfortjának növelését teljes körű épületgépészeti munkálatok elvégzésével érhetjük el. Ez lehet a teljes víz-, gáz-, fűtésszerelés elvégzése. A víz- valamint a gázellátás kiépítése vagy teljes felújítása, modernizálása. A légtechnikai vagy hőszivattyú rendszerek kiépítése, hogy a havi költségeket is minimálisra szorítsuk vissza. Ma már többféle lehetőség is kínálkozik, hogy otthonunk jóval alacsonyabb rezsiköltséggel üzemeljen. 

A Tendler Baut-nál legképzettebb kollegák segítenek széleskörű tanácsadással kiválasztani és megtervezni az Ön számára legmegfelelőbb épületgépészeti rendszert. Vegye fel velünk a kapcsolatot és minden kérdését megválaszoljuk!