Ha lakásfelújítás van projektben vagy egyszerűen már nehezen záródnak az ajtók, ablakok és nem szigetelik az otthonunkat megfelelő hatékonysággal, akkor jön szóba általában a nyílászáró csere gondolata. Viszont mielőtt belevágnánk, fontos több szempontot is átgondolnunk és figyelembe venni. Például, hogy mi a fő célunk a cserével, korszerűsítéssel.

Az esztétikai okokon túl az energiatakarékosság is fontos szempontnak számít. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fűtési költségek jelentősen csökkenthetőek akkor, ha a nyílászárók a megfelelő állapotba kerülnek. De mégis mikor válik feltétlenül szükségessé a csere? Milyen jelek utalnak arra, hogy bizony nem halogathatjuk tovább az ezzel járó kiadásokat?

Nyílászáró csere

Takarékosság

Az egyik legfontosabb és érdemibb tényező, az az energia hatékonyság és azáltal a költséghatékonyság. Akiknek régebbi ablakaik vannak, azoknak érdemes néha figyelni a piacot ugyanis a technológia és innováció már 1-2 év alatt is rengeteget változik, főleg hazai viszonylatban. Az újabb és modernebb technikáknak köszönhetően az illesztések sokkal pontosabbak elődjeikénél, ráadásul az anyag és a kialakításuk és az energia hatékony háztartás kellékeivé teszik az újabb termékek. Ezek a tulajdonságok teszik kifizetődővé hosszú távú befektetésként az új nyílászárókat, megvágva a fűtésszámláinkat.

Hangszigetelés

Ha nem szakszerűen van a szigetelés megcsinálva otthonunkban akkor nem csak a hideget vagy meleget fogja beengedni, de az utcáról felszűrődő zajokat, kutyaugatást stb. Kimutatások szerint az alvás és pihenés közel se olyan kielégítő, ha tudatalattink folyamatosan ilyen hanghatásoknak van kitéve. A legtöbb tulajdonosnak, aki lecseréltette régi nyílászáróit a legnagyobb meglepetés az új szerkezetek hangszigetelése volt.

Időjárás szerint nyílászáró csere

A tavaszt utolsó negyedétől az ősz elejéig tartó periódusban bármikor elvégeztethetjük a nyílászárók cseréjét, de a téli szezonban is nyugodtan kivitelezhetők ezek a folyamatok. Páran fenntartással gondolnak a téli nyílászáró cserére, pedig a modern technológiáknak köszönhetően ma már a nulla fokos kinti hőmérséklet mellett is gördülékenyen lehet azt elvégezni.

Látjuk tehát, hogy télen sem lehetetlen kicserélni a nyílászáróinkat, nem kell félteni az otthonunkat a kihűléstől sem, mivel a megfelelő és hozzáértő kivitelezéssel igen rövid idő alatt kivitelezhető a feladat. A nyílás csak addig van szabadon, amíg a tok a helyére nem kerül és rögzül. Ez semmiképpen nem hűti le az egész házat, hiszen körülbelül egy szellőztetésnyi időtartamról beszélünk. Még kedvezőbb, ha a helyiség, ahol ablakcserére kerül sor, ajtóval elszeparálható a ház többi részétől, hiszen így csak az adott szoba fog lehűlni. A hidegben végzett nyílászáró csere is ugyanolyan jó hatásfokú szigetelést biztosít!

Biztonság

Nem utolsó sorban ne feledkezzünk meg a biztonságról és a háztartás támogatásáról egy ilyen beruházásnál. A profilok kiképzésének és a beépítési mélységnek köszönhetően sokkal nehezebben feltörhetővé teszi a modern nyílászárókat a régiekhez képest. A másik mindenki rémálma a takarítás. A formatervezésnek köszönhetően az új profilokat könnyebb takarítani a régiekhez képest.

Ha bármilyen kérdése maradt még ezzel kapcsolatban, legyen szó nyílászáró cseréről, gyártásról, nyugodtan keressen minket és állunk rendelkezésére!