Mielőtt neki állunk az okos otthon projektnek, előtte van pár szempont, tényező, amit érdemes átgondolni, megtervezni, hogy a rendszerünket egyszerűbben lehessen majd telepíteni. Az előkészítő folyamatokat, mindenképpen szakemberre, villanyszerelőre érdemes bízni. Végtére is ez egy olyan szisztéma lesz az otthonunkban, amely az adott épületben és azon kívüli berendezéseket, mint pl. hűtés-fűtés, árnyékolás, világítás, biztonság, öntözés stb. egységbe rendezve működteti, felügyeli, szabályozza.

Okos otthon

Okos otthon alapja az internet

 Az intelligens otthoni kapcsolat nagymértékben támaszkodik a Wi-Fi hálózatra. Ahhoz, hogy minden gördülékenyen működjön, gyors és megbízható internetszolgáltatásra van szüksége. Szerencsére elég sok olyan webhelyet találhatunk ma már, ahol összehasonlítva konkrét adatokat találhatunk a hazai internetszolgáltatók hálózat sebességeiről. Tehát ha nem biztos abban, hogy jelenlegi szolgáltatója megfelelő ehhez a projekthez akkor érdemes előtte kicsit utána nézni az adatoknak.

Intelligens konnektor

 Úgy gondoljuk, hogy az intelligens konnektor az első olyan eszköz, amelyet be kell állítania a rendszeréhez. Miért? A csatlakozók által működnek a lámpákkal, lassú tűzhellyel, hajsütővasakkal, ventilátorokkal, térfűtéssel – és még sok más eszközzel. Okos otthonunkat néhány csatlakozó segítségével mindezt automatizálhatja. Beállításuk is egyszerű. Ha van intelligens hangszórója, tovább csatlakoztathatja a dugót a hangszóróhoz hangvezérléshez: „Alexa, kapcsolja ki az intelligens csatlakozót!” Csak tájékoztatás: az intelligens aljzatok kicsit különböznek a csatlakozóktól, de hasonló módon állítja be őket. Nem kell intelligens aljzatot bekötni otthonába; legtöbbjük egy meglévő konnektorba csatlakozik.

Vezérlés

Az okos otthon vezérlése több módon is lehetséges:

Kézi vezérlés alapján, amikor a felhasználó bekapcsolja az adott funkciót

Időponthoz kötve, így például a beállított időpontban a rendszer leereszti a redőnyöket

Külső környezeti tényezők hatására, amikor pl. a hőmérséklet, a páratartalom, a fény, a szél sebessége,stb. elér egy meghatározott értéket. Például a beállítottnál erősebb szél érzékelésekor behúzza a naprolókat a rendszer.

Ráadásként megemlíthetőek a különböző vezérlési lehetőséget biztosító eszközök. Ezek tárháza változatos:

-Okostelefon

-Tablet

-Laptop, PC

Persze az okostelefon és táblagépek alkalmazása során szükségünk van megfelelő applikációra. Az alkalmazások általában iOS és Android rendszerekhez is – ingyenesen – letölthető.

Okos otthon, okos világítás

A lámpák minden intelligens otthon káprázatos kiegészítői, és általában a legegyszerűbb beállítani őket. Csavarja be őket, csatlakoztassa a Wi-Fi-hez, szinkronizálja őket a hubbal, és már indulhat is. Ha azon tűnődik, hogyan csatlakoztasson egy lámpát egy Wi-Fi-kapcsolathoz, akkor nincs miért aggódni, ez viszonylag problémamentes szokott működni. Sok esetben a lámpa a Wi-Fi listájában szerepel. Kiválasztja, majd megnyitja a lámpa márkájú alkalmazását, hogy összekapcsolja a Wi-Fi-vel. Bárhonnan be- és ki tudja őket kapcsolni gond nélkül. Egyes fények színt is váltanak, vagy zenére időben villognak.

Fontos, hogy a kapcsolók mögötti szerelvénydobozba mindenhol legyen nulla vezeték is. Ha alternatív (azaz váltókapcsoló) kerül oda, akkor a lámpaszál (Vagy kapcsolószál. Az alternatív/váltó kapcsolók közül az a kapcsoló, ahonnan a kapcsolt fázis már közvetlenül a lámpákhoz megy.) felőli oldalon kell fázis is.

Az okos otthon épületautomatizálási megoldásai akár ipari, akár lakossági jellegű épületekben szinte valamennyi funkció vezérlésére lehetőséget kínálnak, ezzel biztosítva a költséghatékony működést és fokozva az épület nyújtotta kényelmet, biztonságot.

Villanyszerelésben több éves tapasztalattal és modern, jelenlegi piacnak megfelelő felszereléssel rendelkező csapatunk tettre készen várják, hogy segítsenek Önnek a tökéletes és komfortos okos otthon elektronika bevezetésében.